CAIRO - Een Egyptisch chartervliegtuig met aan boord 148inzittenden, is in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Rode Zee gestort.

Alle inzittenden zijn om het leven gekomen. Dat hebben woordvoerders van de luchtvaartmaatschappij Flash Air en de luchthaven van Caïro gemeld. Volgens het ministerie van Luchtvaartzaken waren er aan boord van het neergestorte 135 Franse toeristen en bemanningsleden.

Het vliegtuig was een uur eerder aangekomen vanuit Venetië met aan boord Italiaanse toeristen. Het toestel zou naar Caïro vliegen om bij te tanken en vandaar te vertrekken naar het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs.

De vliegramp met de Boeing 737 van Flash Air, is veroorzaakt door een "technische fout''. Dat constateerde het Egyptische ministerie voor Burgerluchtvaart na een eerste onderzoek. Het neerstorten is zeker niet veroorzaakt door een terreurdaad. De bemanning van het Flash Airlines-toestel heeft geen contact opgenomen met de controletoren om aan te geven dat er problemen waren. Het weer in Sharm el-Sheikh was normaal bij het vertrek om .44 uur plaatselijke tijd en het zicht was goed.

Nabestaanden van de inzittenden zijn opgevangen in een hotel bij Parijs, waar ze buiten het oog van de camera's worden geïnformeerd over het lot van hun familie en vrienden in het toestel. President Chirac heeft zich geschokt getoond. ,,Het is met groot verdriet dat ik heb vernomen van de afschuwelijke ramp in Egypte'', liet Chirac weten in een verklaring. Zijn woordvoerder zei dat de president zijn Egyptische collega Mubarak heeft gebeld voor meer details. Ook is de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Muserlier gevraagd zo snel mogelijk naar Egypte te vertrekken.

Vlucht 604 zou zaterdagochtend om 09.00 uur aankomen op Charles de Gaulles. De Boeing 737 was eigendom van de kleine Egyptische chartermaatschappij Flash Airlines. De maatschappij, die voorheen Heliopolis Air heette, vliegt sinds 2000 vanuit Caïro met twee Boeings 737-300 uit 1993. Flash Airlines is onderdeel van de Egyptische reisorganisatie Flash Tour Group.