WASHINGTON - Iran heeft de Verenigde Staten laten weten dat de islamitische republiek op dit moment geen behoefte heeft aan de komst van een hoge Amerikaanse humanitaire delegatie. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS vrijdag bekendgemaakt.

"We hebben van de Iraniërs gehoord dat gegeven de huidige situatie in Bam en alles wat daar op dit moment gebeurt, het de voorkeur heeft zo'n bezoek op te schorten", aldus een woordvoerder. "Daarom proberen we dit nu ook niet meer te bereiken".

Volgens de zegsman deed de Amerikaanse regering het aanbod nadat Teheran van de aartsvijand hulpgoederen had geaccepteerd. Met de missie wilden de Amerikanen uiting geven aan hun "medeleven met het Iraanse volk". Door de aardbeving van vorige week vrijdag kwamen in het gebied rond de zuidoostelijke Iraanse stad Bam minstens 30.000 mensen om het leven.

Relaties

Volgens een andere functionaris van het ministerie wilde de regering senator Elizabeth Dole naar Iran sturen. Zij was in de jaren negentig voorzitter van het Amerikaanse Rode Kruis. Ook een familielid van president Bush zou mogelijk zijn meegaan.

De missie van Dole zou het eerste officiële Amerikaanse bezoek aan Iran zijn geweest sinds de periode 1978-'81. Toen werden 52 Amerikanen 444 dagen lang gegijzeld gehouden en verbraken de landen hun diplomatieke relaties.