ARNHEM - Een 43-jarige Nederlandse militair wordt er door het Openbaar Ministerie in Arnhem van verdacht een Irakese man te hebben doodgeschoten. Dat is volgens het OM gebeurd tijdens het schietincident in de buurt van As Samawah in het zuiden van Irak, waar Nederlandse mariniers afgelopen zaterdag een groep Iraakse plunderaars uiteen moesten jagen.

Dat heeft persofficier van justitie M. Van der Mark vrijdag gemeld. De marechaussee, onder leiding van een officier van justitie van het OM in Arnhem, onderzoekt het schietincident.

Volgens de persofficier is de militair op 31 december in Irak aangehouden op verdenking van moord. Op Nieuwjaarsdag is hij naar Nederland gerepatrieerd. Inmiddels zit hij vast bij de Koninklijke Marechaussee in Soesterberg.

Van der Mark zegt dat de verdenking tegen de 43-jarige militair nog "ruim" is. Als er geen bewijs is voor de verdenking van moord, kan het OM nog besluiten hem aan te klagen voor doodslag of dood door schuld. Komende dinsdag wordt de militair voorgeleid aan de rechter-commissaris, die dan beslist of de verdachte langer vast blijft zitten.

Marinier

De 43-jarige militair, zeer waarschijnlijk een marinier, maakte deel uit van de zogeheten Quick Reaction Force van het Nederlands mariniersbataljon, een onderdeel van de stabilisatiemacht SFIR in Irak. Afgelopen zaterdag kregen de Nederlanders een melding van Iraakse plunderaars bij een container die van een vrachtwagen was gevallen op de doorgaande route tussen de plaatsen Al Khidr en As Samawah.

Een eerst aangekomen patrouille van acht mariniers moest versterking oproepen van de Quick Reaction Force van de mariniers omdat er veel plunderaars waren, die bovendien opdrongen. Op enig moment hebben de Nederlanders waarschuwingsschoten gelost en de plunderaars weggejaagd. Daarbij werd een Irakees dodelijk geraakt door een Nederlandse kogel.

Over de precieze toedracht van het schietincident wil het OM in Arnhem nog niets zeggen, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.