RIYAD - Op verscheidene plaatsen in Saudi-Arabië hebben vrouwen vrijdag gehoor gegeven aan de landelijke oproep van de campagne Women2Drive om het rijverbod te negeren.

Dat melden verschillende socialemediasites.

''We komen net terug van een rit naar de supermarkt. Mijn vrouw besloot vanochtend om haar dag te beginnen met een autorit naar de winkel'', vertelde columnist Tawfiq Alsaif op Twitter.

Een andere vrouw publiceerde een video online waarin ze net na middernacht als eerste Saudische vrouw meedeed aan de actie door het rijverbod te trotseren. Op de beelden is te zien hoe een gesluierde vrouw door stille donkere straten rijdt.

Er is geen wet tegen vrouwelijke bestuurders in de conservatieve Golfstaat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken baseert het verbod slechts op een fatwa, een juridisch advies dat is gebaseerd op de islam.

Campagne

Women2Drive verklaarde op Facebook campagne te blijven voeren totdat per decreet wordt bepaald dat vrouwen mogen autorijden. Omdat demonstraties in Saudi-Arabië streng verboden zijn, voeren vrouwen die in het buitenland hun rijbewijs hebben gehaald actie door te autorijden.

Volgens Philip Luther van mensenrechtenorganisatie Amnesty International belet het verbod vrouwen in hun alledaagse leven.

''Vrouwen verbieden om achter het stuur te zitten is een immense barrière voor hun bewegingsvrijheid. Het belemmert hun mogelijkheden om alledaagse activiteiten uit te voeren zoals boodschappen doen of de kinderen van school halen.''

Profiel onrust Saudi-Arabië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten