OSLO - De politie in Noorwegen heeft de geestelijk leider van de extremistische islamitische groepering Ansar al-Islam vrijdag gearresteerd in zijn appartement in Oslo. Dat heeft de Noorse krant Aftenposten bericht.

Volgens het blad zou Krekar zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het treffen van voorbereidingen voor zelfmoordaanslagen in Irak.

Aanwijzingen

Volgens de Noorse politie zijn er aanwijzingen dat Krekar nog steeds nauwe banden heeft met Ansar al-Islam. Krekar zelf heeft eerder verklaard niet meer contact te hebben met deze Koerdische guerrillagroepering die zich in Noord-Irak schuil houdt. De krant Dagbladet meldde dat Krekar wordt vastgehouden op het hoofdbureau van politie in Oslo.

Schiphol

Mullah Krekar woont sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen. In werd hij op Schiphol op doorreis van Iran naar Noorwegen aangehouden op verdenking van drugshandel. Deze aanklacht bleek niet concreet genoeg en de aanhouding was volgens de rechter niet terecht. In augustus vorig jaar kreeg Krekar van de rechtbank in Haarlem schadevergoeding toegewezen voor de vier maanden dat hij in hechtenis zat. Na zijn detentie werd Krekar uitgezet naar Noorwegen.

Noord-Irak

Hoewel Krekar in Noorwegen woont, is hij nog wel diverse malen in Noord-Irak geweest. Toen de Amerikaanse en Britse troepen Irak binnenvielen, werd hij gearresteerd op verdenking van banden met de terreurgroep al-Qaeda van Osama bin Laden. Krekar gaf eind vorig jaar zelf toe dat hij Bin Laden in de jaren tachtig heeft ontmoet.