AMSTELVEEN - Nederlanders zijn in het afgelopen jaar weer meer televisie gaan kijken. In 2003 zat de Nederlander gemiddeld minuten per dag voor de buis. Dat is 9 minuten meer dan in het jaar ervoor. Kijkcijfertopper is traditioneel voetbal, blijkt uit het jaaroverzicht dat de stichting KijkOnderzoek vrijdag heeft gepubliceerd.

Het meestbekeken televisieprogramma van 2003 was het beslissende EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Schotland. In totaal zagen ,5 miljoen mensen de voetbalwedstrijd. De twee finale-uitzendingen van talentenjacht Idols op 8 maart volgen op plaats twee en drie met respectievelijk 4,9 en 4,6 miljoen kijkers. De helft van de vijftig best bekeken programma's gaat over voetbal.

Publieke Omroep

Het marktaandeel van de Publieke Omroep is verder gedaald van ,9 procent in 2002 naar 34,4 procent vorig jaar. De daling komt helemaal voor rekening van Nederland 2 dat zijn marktaandeel ten gunste van de commerciëlen zag slinken van 17,2 procent naar 15,7 procent. Het aandeel van HMG (RTL4, RTL5 en Yorin) steeg in verhouding het meeste, naar 26,2 procent. RTL4 mag zich over 2003 tevens marktleider noemen. Ook SBS trok meer kijkers.

Sportevenementen

Een woordvoerder van de Publieke Omroep reageerde vrijdag gelaten op de nieuwe cijfers. Nederland 1, 2 en 3 streven naar een gezamenlijk marktaandeel van 40 procent. "Maar dat is geen wet. We programmeren niet om de kijkcijfers."

De zegsman wijst erop dat in geen grote sportevenementen plaatsvonden die normaal veel kijkers naar de publieke zenders trekken. Voor het komende jaar staan bijvoorbeeld de Olympische Spelen en het EK Voetbal op het programma.