BERLIJN - Traudl Junge, de laatste secretaresse van Adolf Hitler, is in de nacht van zondag op maandag in München overleden. Dat heeft een woordvoerder van het filmfestival van Berlijn, waar een aan haar gewijde documentaire wordt vertoond, woensdag bekendgemaakt.

Vorige week verschenen de memoires van de 81-jarige Junge, die aan kanker leed. Zij was tweeëneenhalf jaar Hitlers medewerkster en typte vlak voor diens dood zijn politieke testament uit waarin hij in zijn racistische standpunten volhardde.

Junge was een van de laatsten van wie Hitler afscheid nam, voordat hij zelfmoord pleegde. Junge was er getuige van dat Hitler de giftige pil die hij wilde gebruiken, aan zijn hond voerde om te zien of het middel sterk genoeg was.

Junge wilde zoals haar zus danseres worden, maar zag zich genoodzaakt de kost te gaan verdienen om haar moeder te helpen. Na haar studie secretaresse en een wedstrijd die zij won, werd zij tot secretaresse van Hitler benoemd.

Ondanks alle boeken en documentaires over nazi-Duitsland was niemand op het idee gekomen met Junge te praten. Samen met Melissa Müller, bekend door haar boek over Anne Frank, werkte Junge de aantekeningen uit die zij in 1947 had gemaakt. De memoires verschenen onder de titel Bis zur letzten Stunde (Tot het laatste uur).