FARFULLIAS/WASHINGTON - Hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Iran is goed, maar dat betekent geen verbetering van de relatie van de Verenigde Staten met Iran. Dit zei de Amerikaanse president Bush donderdag in Texas.

Bush maakte duidelijk dat een tijdelijke opschorting van financiële sancties tegen Iran en het sturen van hulp geen wending betekent in de al meer dan 23 jaar uiterst slechte betrekkingen tussen beide landen. Hij noemde enkele voorwaarden voor een verbetering van de relatie. Zo moet Iran democratiseren, kernwapens afzweren en de samenwerking in de strijd tegen het internationale terrorisme verbeteren.

De president sprak na een uitje in Texas met zijn vader, ex-president George Bush. Ze lunchten met James Baker, de huidige gezant die moet bevorderen dat landen de schulden van Irak kwijtschelden. Baker was onder Bush senior minister van Buitenlandse Zaken.

De Washington Post meldde vrijdag dat Amerika Iran heeft benaderd over het sturen van een humanitaire missie 'op hoog niveau' naar Teheran. Senator Elizabeth Dole zou die missie leiden. Ook een niet nader genoemd familielid van Bush hoort erbij. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen is het wachten nog op een antwoord uit Iran. De missie wil overlevenden van de aardbeving in Bam helpen.

Het zou het eerste officiële openbare bezoek zijn van hoge Amerikanen sinds het gijzeldrama eind jaren '70. Toen hielden Iraanse studenten 52 Amerikanen 444 dagen gegijzeld. Dat betekende het einde van de goede betrekkingen tussen beide landen.