ROTTERDAM - Drugssmokkelaars mijden steeds vaker de haven van Rotterdam vanwege de toegenomen controles aldaar. De smokkelaars lijken uit te wijken naar havens als Antwerpen, Vlissingen en Le Havre. Dat schrijft Trouw vrijdag. Een andere methode die wordt gehanteerd, is het overzetten van illegale lading in kleine schepen voor de kust.

De zeehavenpolitie van Rotterdam stuit steeds minder vaak op een grote lading drugs. De laatste keer dat dit gebeurde was op 5 december, toen 200 kilo cocaïne in diepgevroren groente werd gevonden. De zeehavenpolitie controleert tegenwoordig onder meer de lading, documenten, het geld en de bemanning. Aan de hand van een analyse wordt vervolgens bepaald of het schip mogelijk drugs aan boord heeft.

Ook worden momenteel mensen uit Colombia in Rotterdam opgeleid op het doorzoeken van de lading. Verder worden de havenagenten uit Colombia opgeleid op het doorspitten van het papierwerk van een lading. Smokkelaars die eerder in Rotterdam hun lading overzetten, wijken nu uit naar andere, kleinere havens waar veel minder intensief gecontroleerd wordt. Wanneer de lading op kleine schepen wordt overgezet, varen deze vervolgens naar jachthavens, waar helemaal geen controles plaatsvinden, aldus de zeehavenpolitie.