ALMELO - De vuurwerksporen die zijn aangetroffen op de sportbroek van A. de V. uit Enschede, zijn niet afkomstig van een vuurwerkshow op Kreta zoals hij zelf had aangegeven.

Volgens P. de Bruyn, deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk kunnen de sporen niet zijn ontstaan tijdens afsteken van regulier vuurwerk. Of De. V. de sporen heeft opgelopen door de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede, kon De Bruyn niet met zekerheid stellen.

Ontkenning

De Bruyn moest woensdagochtend voor de rechtbank in Almelo getuigen in de zaak De V. De V. wordt verdacht van brandstichting op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, maar ontkent iedere betrokkenheid. De 34-jarige verdachte zit inmiddels ruim een jaar vast.

Op de sportbroek van De. V. zijn sporen gevonden die volgens De Bruyn bestaan uit een combinatie van verschillende onderdelen van evenementenvuurwerk. "De stoffen flitspoeder en zwartkruid zijn door elkaar heen in een deeltje samengesmolten en op de sportbroek van De V. aangetroffen."

Tien keer meer sporen

Vergeleken met een kledingstuk van een slachtoffer van de vuurwerkramp, moet de vermeende brandstichter op maximaal honderd meter van de brandhaard aanwezig zijn geweest. De Bruyn: "De sportbroek bevatte tien keer meer sporen dan het kledingstuk van het slachtoffer."

De V. heeft altijd volgehouden ten tijde van de vuurwerkramp bij recreatieplas Het Rutbeek te zijn geweest, aan de andere kant van Enschede. De vuurwerksporen in zijn sportbroek waren volgens hem afkomstig van een vuurwerkshow in april 2000 op Kreta. Deze broek werd door de politie een maand na de ramp door de politie in beslag genomen toen De V. op heterdaad werd betrapt toen hij een auto in brand probeerde te steken.

Toegegeven

De V. heeft eerder tegen medegedetineerden en een politie-informant toegegeven dat hij de brand heeft aangestoken bij S.E. Fireworks op 13 mei 2000. "Ik heb het gedaan, maar ik kan dat nooit meer bekennen", zo zou De V. hebben gezegd. Door de brand kwamen 22 mensen om het leven, raakten vele honderden gewond en werd een hele woonwijk weggevaagd.

Het proces tegen De V. wordt voortgezet op 3, 4 en 5 april.

/DOSSIEREnschede