DEN HAAG - De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal hebben oud-president Slobodan Milosevic van Servië en Joegoslavië woensdagochtend geconfronteerd met gruwelijke foto's van massagraven in Srebrenica.

Duizenden moslims werden in de zomer van door Servische troepen gedood in deze Oost-Bosnische moslimenclave. Die kon niet goed beschermd kon worden door Nederlandse VN-militairen van Dutchbat tegen de Servische overmacht.

De aanklagers beschuldigen Milosevic in de Bosnië-aanklacht niet alleen van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, maar ook van genocide (volkerenmoord). Dat is de zwaarste aanklacht die het tribunaal kent.

In Bosnië werden gebieden tussen 1992 en 1995 etnisch gezuiverd om ze deel te laten uitmaken van een Groot-Servië. Srebrenica is een van de voorbeelden van genocide.

Milosevic, zo staat te lezen in de Bosnië-aanklacht, controleerde de eenheden van het Joegoslavische volksleger die meededen aan de verdrijving van Bosnische moslims en Kroaten.

Milosevic gaf financiële, logistieke en politieke steun aan de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic. Ook steunde Milosevic Servische milities die in Bosnië actief waren, zo somde Geoffrey Nice, medewerker van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte, woensdagochtend op.

Later op de dag komt Dirk Ryneveld aan het woord, een Canadese VN-aanklager van Rotterdamse komaf. Hij zal specifieker ingaan op de misdaden begaan in Kosovo.

Woensdag had eigenlijk Milosevic zelf aan het woord moeten komen. Hij heeft, naar eigen zeggen, een dag ingeruimd om zijn visie uit de doeken te doen op de gebeurtenissen op de Balkan in de jaren negentig.

/DOSSIERMilosevic