RIJSWIJK - Ruim 8000 mensen hebben donderdag in het ijskoude water van de Noordzee bij Scheveningen een duik genomen om het nieuwe jaar in te luiden. Voor het eerst in het 36-jarig bestaan van de nieuwjaarsduik werden de waterratten vergezeld van sneeuw, meldde een woordvoerster van organisatie.

De deelnemers waren gewaarschuwd voor de kou. Met een temperatuur van net iets onder het vriespunt en wat wind voelde het op het strand aan als ongeveer acht graden onder nul. De organisatoren en de reddingsbrigade gaven degenen die de zee in wilden het advies om dat alleen te doen als zij in goede gezondheid verkeerden. Er hebben zich volgens de woordvoerster voor zover bekend geen gevallen van onderkoeling of andere calamiteiten voorgedaan.

3,5 Graden

Meer dan driehonderd mensen zijn op verschillende plaatsen in Friesland het ijskoude water ingedoken. De nieuwjaarsduik op Terschelling, waar de watertemperatuur slecht 3,5 graad bedroeg, trok een kleine honderd deelnemers, die op Vlieland tachtig.

Zeventig personen trotseerden het IJsselmeerwater bij Hindeloopen. Het water in de voormalige Zuiderzee schommelde rond het vriespunt. In Burum deden vijftig mensen mee. Ook in Tytsjerk en Leeuwarden gingen mensen het koude water in.

Laagje ijs

In Oudega (Wymbritseradiel) is donderdagmiddag nog een nieuwjaarsduik. Op sommige plekken moest eerst een laagje ijs worden weggehaald. Op alle plaatsen waren veel toeschouwers om de duikers aan te moedigen. Vorig jaar trokken de duiken in Friesland in totaal ook ruim driehonderd deelnemers.