DEN HAAG - Nederland zal Griekenland niet verder steunen als de Grieken niet voldoen aan eisen over hervormingen en bezuinigingen.

''Zolang aan onze voorwaarden niet is voldaan, zegt Nederland geen ja'', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag na de ministerraad.

De Jager eist maatregelen van Griekenland die ''heel streng en heel pijnlijk'' zijn. Ook moet duidelijk zijn dat banken en pensioenfondsen in Europa een bijdrage leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland.

Pensioenfondsen

Volgens De Jager is de opstelling van Nederland de hardste onder de landen van de eurozone. Nederland en Duitsland willen ook dat banken en pensioenfondsen de looptijd van hun leningen aan Griekenland verlengen. Veel andere eurolanden en ook de Europese Centrale Bank voelen daar niet voor.

Gelijk met zijn waarschuwing aan Griekenland betoogde De Jager wel opnieuw dat als Griekenland niet gered wordt, dat Nederland ''heel veel geld kost''. Banken en pensioenfondsen schieten er dan fors bij in, en daarmee ook de Nederlandse gepensioneerden.

Voorwaarden

De Jager schrijft dit weekeinde een brief aan de Tweede Kamer waarin meer staat over de precieze voorwaarden voor het kabinet. Het is nog te vroeg voor een definitief ja of nee, aldus De Jager.

Dinsdag praten de Europese ministers van Financiën opnieuw in Brussel over Griekenland. Op 20 juni wil de EU de knoop doorhakken over verdere hulp.

Vrijdag bleek dat Griekenland de privatiseringen gaat uitbreiden.