TIEL - Horecabedrijf Van der Valk heeft zich bij de bouw en exploitatie van het motel in Tiel op een aantal punten niet aan de vergunningen gehouden. Dat blijkt uit door de gemeente Tiel vrijgegeven stukken. Zondag stortte een deel van het parkeerdek van het motel in. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Ambtenaren stelden al in 1985 tijdens de bouw van Motel Tiel vast dat Van der Valk zich niet aan de bouwvergunningen hield. Zo is de hoofddraagconstructie op sommige punten in staal uitgevoerd en niet in het voorgeschreven beton.

Bovendien bogen betonplaten op de vierde verdieping door en waren ze volgens de ambtenaren te kort. Ook betonplaten op de begane grond waren door een te hoge belasting doorgebogen.

In 1988, twee jaar na de opening van het motel, stellen ambtenaren vast dat "Motel Tiel wordt geëxploiteerd zonder dat over alle gemeentelijke vergunningen of toestemmingen wordt beschikt. Strikt formeel levert dit een serie strafbare feiten op." De gemeente heeft Van der Valk meermalen op de gebreken gewezen. Uit de stukken blijkt niet in hoeverre de bouwkundige tekortkomingen zijn verholpen.

Van der Valk maakte verder op eigen houtje wijzigingen in de bouwplannen. Zo werden het zwembad en een dakkapel niet volgens de vergunningen gebouwd. Daarnaast bleek in 1988 dat het motel niet over een hinderwetvergunning beschikte. Het motel, dat deze licentie volgens de stukken nooit had aangevraagd, kreeg haar uiteindelijk pas in 1993. De gemeente stelde ook vragen bij de brandveiligheid van het motel.

Geen reactie

De gemeente en Van der Valk willen niet reageren op de inhoud van het gemeentelijke dossier. Beiden zijn een eigen onderzoek begonnen naar de oorzaak van de instorting. Ze willen eerst de resultaten daarvan afwachten. De eerste conclusies worden voor het weekeinde verwacht. Een woordvoerder van Van der Valk stelde maandag wel dat alle bouwvergunningen in orde waren.

Het motel kan weer open zodra de gemeente Tiel een bouwtechnische veiligheidsverklaring heeft van de brandweer en van een onafhankelijk ingenieursbureau. Die verklaring volgt mogelijk later op woensdag.

/NIEUWSZoeken naar slachtoffers Tiel stopgezet