RIJSWIJK - De jaarwisseling is voor zover bekend over het algemeen rustig verlopen. Er waren hier en daar wat relletjes, enkele branden, ongelukken en een vooralsnog een dode en een onbekend aantal gewonden als gevolg van van vuurwerkletsel.

Een 39-jarige inwoner van Katwijk is kort na de jaarwisseling om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Een 36-jarige plaatsgenoot raakte daarbij gewond en is opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. Volgens de politie ging het mogelijk om illegaal vuurwerk dat in de handen van het slachtoffer ontplofte.

Floradorp

In Amsterdam was het overal rustig, ook in het Floradorp, waar wel grote onrust werd gevreesd. Er was daar veel politie op de been, maar ongeregeldheden zijn er niet geweest.

In Den Haag speelde zich wel een groot drama af. Een 23-jarige man werd direct na het aanbreken van het nieuwe jaar doodgereden door een voertuig dat meteen verder reed.

ME

In Rotterdam werd de komst van 2004 op wat baldadigheid na ook in alle rust beleefd, maar er werden wel ernstiger ongeregeldheden gemeld uit het nabij gelegen Maassluis, Bleiswijk en Stad aan het Haringvliet. Daar dreigden kerstbomenbranden erg groot te worden, en toen de politie poolshoogte kwam nemen, werd dat in geen van de drie plaatsen gepikt. De ME moest eraan te pas komen. In Maassluis werd een politieauto vernield en raakte een agent lichtgewond.

Studentenflat

In Enschede vloog door nog niet vastgestelde oorzaak een studentenflat in brand, waarop de studenten moesten worden geëvacueerd. De flat zou op instorten staan, maar de brand zelf was na een uurtje geblust. In Dordrecht werd een leeg partycentrum door brand verwoest, nadat een vuurpijl het rieten dak had getroffen.

Een flatwoning in Leidschendam brandde door nog onbekende oorzaak helemaal uit. Vijftig flatbewoners werden tijdelijk het flatgebouw uit. Drie kinderen uit de woning in kwestie moesten ter plekke voor rookklachten worden behandeld.

Basisschool

Bij het afsteken van vuurwerk woensdagavond raakte een basisschool in de Heerlense wijk Zeswegen in brand. Een groep met vuurwerk gewapende jongeren hinderde de brandweer bij het blussen van het vuur, waarop de spuitgasten de waterslangen op de jongeren richtten om hen op afstand te houden. Later trad de politie met honden op om de jongeren uit de buurt te houden. Pas daarna kon de brandweer het vuur blussen.

Op de A12 raakten vier mensen gewond bij een kettingbotsing. Het traject tussen Ede en Arnhem, in de richting naar Duitsland, moest voor alle verkeer worden gesloten.

Geldautomaat

In Nijkerk was een brand in een Albert Heijn-filiaal, in Hoogeveen in een leegstaand café. Er waren geen slachtoffers. In Zwijndrecht werd een geldautomaat in brand gestoken, waarop hij explodeerde. De politie hield vier mannen met explosieven en brandstof aan.

In Zwolle is een 16-jarige jongen aangehouden op verdenking van diefstal van een taxi, waarmee hij later brokken maakte van nog onbekende omvang.

In Staphorst moest de politie even op de been komen voor een groep baldadige jongelui, maar ook deze dissonant viel uiteindelijke mee.