TEHERAN - In Iran heeft de conservatieve krant Jomhuri-Islami (Islamitische Republiek) woensdag opgeroepen tot de executie van de Britse schrijver Salman Rushdie.

Aanleiding is de dertiende verjaardag van de fatwa van ayatollah Khomeini. De inmiddels overleden imam deed op 14 februari 1989 de oproep aan alle moslims in de wereld om de schrijver van De Duivelsverzen te vermoorden. Het boek zou een aanval zijn op de islam.

De krant wijdt een hele pagina aan de fatwa. Die zou moeten worden uitgevoerd door moslims in de Verenigde Staten, omdat Amerikaans grondgebied volgens de krant de 'ideale plek' is voor de executie.

De fatwa heeft lange tijd de relatie tussen Teheran en Londen onder druk gezet, totdat de Iraanse regering in 1999 aankondigde dat ze geen gehoor zou geven aan de oproep van Khomeini. Daarop werden de diplomatieke betrekkingen hersteld.

Tussen de beide landen is de spanning de afgelopen weken opnieuw opgelopen, omdat Teheran de nieuwe Britse ambassadeur David Reddaway niet accepteert. Groot-Brittannië wordt nu in Teheran vertegenwoordigd door een zaakgelastigde, net als voor 1999.