Bemiddelingspoging Amsterdamse relwijk mislukt

AMSTERDAM - Een bemiddelingspoging tussen politie, gemeente, stadsdeel en bewoners van de Amsterdamse wijk Floradorp is woensdag op niets uitgelopen. In de buurt is het al bijna een week onrustig, omdat het stadsdeel tot woede van de bewoners de verbranding van kerstbomen, een jarenlange traditie op oudejaarsavond, verbood.

De afgelopen dagen was de politie massaal aanwezig in Floradorp om het verbod te handhaven. Zelfs de mobiele eenheid kwam eraan te pas, maar dat leidde allerminst tot rust in de arbeiderswijk. De politie arresteerde tientallen bewoners. Alleen in de nacht van dinsdag op woensdag bleef het rustig. Jongeren zeiden niet het risico te willen lopen de jaarwisseling in een politiecel te moeten doorbrengen.

Toezicht?

Leefbaar Amsterdam nam woensdag het initiatief tot een bemiddelingspoging. De gemeenteraadsfractie van vader en zoon Bakker stelde voor een oudejaarsvuur van honderd bomen te organiseren onder toezicht van de brandweer.

Volgens Bakker jr. had burgemeester Cohen daar wel oren naar, maar wilde stadsdeelvoorzitter J. Peppels van Amsterdam-Noord er niet aan. Zij is verantwoordelijk voor het besluit het oudejaarsvuur te verbieden en wilde volgens Bakker geen gezichtsverlies lijden. Een voorstel het vuur voortaan te verplaatsen naar 6 januari viel in slechte aarde bij de bewoners.

Kans op rellen

Cohen, Peppels, politiecommissaris J. van Riessen en bewoners gingen woensdag onverrichter zaken uit elkaar. Volgens Bakker is niemand uit op rellen in Floradorp, maar is door miscommunicatie de kans dat het daarop uitdraait groot.

Floradorp kent een jarenlange traditie van kerstboomverbrandingen op oudejaarsavond. De laatste jaren werd het vuur alsmaar groter. Vorig jaar belandden zelfs twee gestolen auto's op de brandstapel. Toen de brandweer het vuur wilde blussen keerden jongeren zich tegen de brandweermannen. Dit leidde ertoe dat het stadsdeel het oudejaarsvuur dit jaar verbood.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie