DEN HAAG - Groentetelers willen de productie beperken, omdat ze voorzien dat ze komkommers en tomaten voorlopig toch niet kwijt kunnen door de onrust over de EHEC-bacterie.

Hun belangenorganisatie LTO-Nederland vraagt de overheid om het zogeheten 'groen oogsten' tijdelijk toe te staan. Afspraken over productiebeperking staan op gespannen voet met de mededingingswet.

''Wij denken aan 20 tot 30 procent van de productie'', zei voorzitter Nico van Ruiten woensdag. Als voorzitter van LTO-Glaskracht gaat hij over de teelt in de kassen. Er is nog geen uitzicht op een einde aan de EHEC-crisis, terwijl het nu voor de telers hoogseizoen is.

Aanbod

Voor hen is het dweilen met de kraan open. Hoe meer ze oogsten hoe groter het aanbod. Dat heeft tot gevolg dat de prijzen laag blijven en dat een groot deel van de groente wordt doorgedraaid.

Kartelwaakhond NMa houdt telersorganisaties in de gaten om te voorkomen dat ze ongeoorloofde afspraken maken. In juli 2009 deed de NMa een groot onderzoek, waarbij 65 medewerkers werden ingezet en tuinbouwbedrijven werden bezocht.