Opnieuw geldboete voor lekken naam Volkert

ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft oud-wethouder J. Bogers veroordeeld tot betaling van een geldboete van 500 euro wegens schending van het ambtsgeheim. Hij lekte de naam van Volkert van der G. uit.

Volgens het hof heeft Bogers op de avond van 6 mei 2002 de identiteit van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn genoemd, terwijl hij wist dat hij deze geheim had moeten houden. In mei werd Bogers door de Arnhemse politierechter veroordeeld tot een geldboete van 500 euro, maar hij ging hiertegen in beroep.

Bogers kreeg op 6 mei vorig jaar twee telefoontjes van toenmalig burgemeester Sala van Wageningen. Deze vroeg aan de wethouder of hij meer informatie kon verschaffen over Van der G., die toen net was opgepakt. Bogers belde daarop de voorzitter van de Wageningse Vereniging Milieu Offensief (VMO), S. van der Wouw. Die ging vervolgens rondbellen waardoor de naam van Van der G. ging rondzingen.

Volgens het hof heeft de burgemeester Bogers tweemaal verzocht om vertrouwelijkheid en heeft hij de geheimhoudingsplicht geschonden. Bovendien maakte hij als wethouder deel uit van een overheidsorgaan en gelet op zijn functie had hij daarom de aan hem verstrekte informatie voor zich moeten houden.

Tip de redactie