Eigenaar verdachte koffer Schiphol niet bekend

REUVER - De eigenaar van de 'verdachte' koffer in verband waarmee dinsdag twee vertrekhallen op Schiphol enkele uren werd ontruimd, is nog niet achterhaald. Dit zei een woordvoerder van de Koninklijk Marechaussee woensdag.

Eerder woensdag vertelde een Limburger dat zijn koffer met daarin een uitlaat voor Harley Davidsons voor de ophef zorgde. De marechaussee trof deze woensdagmorgen aan op Schiphol. Omdat de inhoud vragen opriep, werd gebeld met de afzender van de koffer.

Diplomatenkoffer

De Limburger verzond de uitlaat in een aluminium diplomatenkoffer via TPG. Op Schiphol zag men de uitlaat met elektronische besturing aan voor een bom, volgens eigenaar W. Meusen. "Achteraf gezien eigenlijk wel logisch", zegt Meusen woensdag. "Want zo'n uitlaat ziet er op de scan juist door de elektronische besturing en de bedrading uit als een bom met ontstekingsmechanisme."

Uitlaten

Meusens bedrijf Dr. Jekill & Mr. Hyde uit Belfeld verstuurt vaker dergelijke uitlaten. Meusen vond een jaar geleden de elektronisch regelbare uitlaat voor Harley Davidsonmotoren uit, waarmee de bestuurder aan het stuur van de motor het geluid aan de achterkant kan regelen. Voor deze uitvinding heeft Meusen wereldwijd patent, en inmiddels heeft zijn bedrijfje zo'n zeshonderd uitlaten over de hele wereld verkocht.

Onderzoek

De woordvoerder van de marechaussee wil nog altijd niet kwijt wat er wel in de koffer zat die dinsdag voor problemen zorgde. "Ons recherche-onderzoek loopt nog. We zeggen niet wat erin zat, want dan kan iedereen wel zeggen dat die koffer van hem is", aldus de woordvoerder.

Zowel de marechaussee als de luchthaven Schiphol laten weten de kosten van de ontruiming niet te verhalen op de eigenaar, mocht deze bekend worden. "Een achtergebleven koffer is geen reden om kosten te verhalen", aldus een woordvoerster van Schiphol. "Dat de omstandigheden in dit geval noopten tot ontruiming doet daar niet aan af."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie