Gasexplosie in woonwijk Koog aan de Zaan

KOOG AAN DE ZAAN - Kortsluiting in een hoogspanningskabel heeft woensdagochtend rond 04.00 uur geleid tot een gasexplosie in de Bosjesstraat in Koog aan de Zaan. Niemand raakte hierbij gewond. Alleen twee geparkeerde auto's zijn licht beschadigd geraakt en er is een gat van een paar vierkante meter in de weg ontstaan.

De explosie ontstond na kortsluiting in een ondergrondse elektriciteitskabel. Door de explosie tijdens de kortsluiting werd een daarnaast gelegen gasleiding geraakt, waarna de gasexplosie plaatsvond. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf NUON gebeurt een dergelijke explosie vrijwel nooit.

Ontruiming

Drie woningen moesten uit voorzorg worden ontruimd. Als gevolg van de explosie en het lek in de gasleiding ontstond een brand met vlammen van drie meter hoog. Na ongeveer twee uur was de brand geblust en konden de bewoners van de drie huizen weer terug.

Hoe de kortsluiting heeft kunnen ontstaan, is niet bekend. "Dat gaan we zaterdag onderzoeken", aldus de woordvoerder van NUON. Twee huishoudens hebben tot 10.30 uur nog zonder gas gezeten. De elektriciteit kon worden omgeleid, zodat de huizen in de omgeving vrijwel meteen weer stroom hadden, aldus de woordvoerder.

Tip de redactie