Extra controle postbedrijf op pakketjes

AMSTERDAM - Het post- en distributieconcern TPG controleert de komende tijd extra op verdachte pakketjes die via het buitenland binnenkomen. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf woensdag. Aanleiding hiervoor zijn de twee pakjes met explosieven die deze week bij Eurojust en Europol in Den Haag werden afgeleverd.

"We zijn altijd alert, maar dezer dagen kijken we extra goed uit met pakketjes", aldus de woordvoerster. Over de aard van de verscherpte veiligheidsmaatregelen kan ze geen mededelingen doen. Volgens TPG zijn de twee pakjes die in Den Haag werden afgeleverd niet via dit postbedrijf bezorgd.

Trichet

Behalve de twee pakjes die in Den Haag werden afgeleverd, zijn de afgelopen dagen nog twee pakketjes met explosieven bezorgd bij Europese instanties. Eerder kregen ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie en president Trichet van de Europese Bank explosieven toegestuurd. Volgens onderzoekers zijn de vier explosieven verstuurd vanuit het Italiaanse Bologna.

Douane

Een woordvoerster van de douane zegt dat douaniers regulier aanwezig zijn bij de controle van postzendingen en koeriersbedrijven. Ze wil de controlestrategie van de dienst niet volledig prijsgeven, maar laat wel weten dat dit deels steekproefgewijs gaat en deels op basis van risico-analyse.

Alert

"Wij weten dat we extra alert moeten zijn als een zending vanuit een bepaalde plaats komt, op een bepaalde manier is verpakt of op basis van hoe het in de papieren staat", zegt de woordvoerster. Of een dergelijke risico-analyse leidt tot extra controle van pakketjes uit Bologna wil de woordvoerster niet zeggen.

Douaniers dragen de zaak over aan politie en justitie als naar hun inschatting sprake is van een veiligheidsrisico bij een pakketje, aldus de douanewoordvoerster.

Het Openbaar Ministerie in Bologna heeft woensdag de Italiaanse posterijen verboden postpakketten te bezorgen bij instellingen van de Europese Unie.

Tip de redactie