DAMASCUS - 120 politieagenten zijn maandag door ''gewapende bendes'' om het leven gebracht in de Syrische stad Jisrash Shughur. Dat heeft de staatstelevisie van Syrië, het belangrijkste propagandakanaal van dictator Bashar al-Assad, gemeld.

''De gewapende bendes zijn een ware slachting aan het aanrichten. Ze hebben lichamen verminkt en in de Assi-rivier gegooid'', meldde de staatstelevisie. Die meldde verder dat overheidsgebouwen zijn platgebrand. Het nieuws is niet onafhankelijk bevestigd.

De staatstelevisie meldde eerder 40 en later 80 doden. De veiligheidsbeambten zouden betrokken zijn geraakt bij gevechten met honderden gewapende opstandelingen tegen het bewind van Assad.

De operaties tegen de rebellen in Jisrash Shughur, bij de Turkse grens, begonnen in het weekeinde.

Protesten

Mensenrechtenorganisaties meldden dat in het afgelopen weekeinde ongeveer veertig mensen om het leven zijn gekomen in Jisrash Shughur tijdens protesten tegen het bewind van dictator Bashar al-Assad.

Het veiligheidsapparaat treedt al 11 weken lang met grof geweld op tegen opposanten van het regime, die doorgaans vreedzaam proberen te demonstreren.

Jisrash Shughur in Syrië:


Grotere kaart weergeven

Jisrash Shughur ligt ongeveer 330 kilometer ten noorden van Damascus, de hoofdstad van Syrië. Volgens de Syrische staatsmedia stierven zeker twintig politieagenten in een hinderlaag, die was gezet door strijders die zouden beschikken over vuurwapens en handgranaten.

Ook beweren de Assad-getrouwe media dat deze militanten burgers hebben gebruikt als menselijk schild. Acht andere beveilingsbeambten zouden zijn gestorven tijdens een explosie in een postkantoor, die zou zijn veroorzaakt door de opstandelingen.

Wijken

Het veiligheidsapparaat zou erin zijn geslaagd om de rebellen te verdrijven uit enkele wijken van Jisrash Shughur, die zij eerder hadden bezet.

Onafhankelijke controle van de berichten is onmogelijk. Het bewind van Assad laat geen journalisten van buitenlandse media toe in gebieden waar het onrustig is.

Profiel Syrië