AMSTERDAM - "Muammar Kaddafi is onderdeel van het verleden van Libië, het volk hoort bij de toekomst." Die woorden sprak secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen maandag op een persbijeenkomst in Brussel.

Rasmussen herhaalde zijn oordeel dat het regime van kolonel Kaddafi de controle over Libië aan het verliezen is.

Over een termijn waarop Kaddafi definitief het onderspit moet delven, wilde Rasmussen geen uitspraken doen. "Maar we zien duidelijk dat het regime afbrokkelt", aldus de NAVO-topman.

"Het is niet de vraag óf, maar wanneer hij de macht kwijtraakt."

Volgens Rasmussen heeft de NAVO de afgelopen twee maanden aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de operaties in Libië.

Zo'n 1800 militaire doelen, zoals commandoposten en munitiedepots, werden vernietigd. Burgerslachtoffers werden zo veel mogelijk vermeden, aldus Rasmussen.

Dreiging

Toch blijft Kaddafi vooralsnog een dreiging. Daarom heeft de NAVO vorige week heeft besloten haar missie met 90 dagen te verlengen. Het bondgenootschap blijft in Libië actief zolang dat nodig is de burgerbevolking te beschermen.

Woensdag komen in Brussel de ministers van Defensie van de NAVO-landen bijeen. Zij zullen terugblikken op de operaties die tot dusver in Libië hebben plaatsgehad. Rasmussen verwacht ook een discussie over hoe verder te gaan als Kaddafi is vertrokken.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten