VS verbieden dieet- en dopingmiddel efedrine

WASHINGTON - De Verenigde Staten verbieden het omstreden dieet- en dopingmiddel efedrine. Minister Tommy Thompson van Volksgezondheid kondigde dinsdag aan dat het verbod binnen twee maanden van kracht wordt.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering een voedingssupplement verbiedt. Het verbod is gebaseerd op een uitgebreide wetenschappelijke studie naar meer dan 16.000 klachten van gebruikers over negatieve bijwerkingen.

Afslankkuren

Efedrine wordt het meest gebruikt in de vorm van een voedingssupplement bij afslankkuren. Sporters gebruiken het product om hun prestatievermogen te vergroten. Gebruik van het plantaardige preparaat kan volgens deskundigen schade aan het hart veroorzaken. In de VS zouden als gevolg daarvan ongeveer 150 mensen zijn overleden. Een van de bekendste slachtoffers is de 23-jarige honkbalprof Steve Bechler, die in februari tijdens een training stierf.

"Deze actie moet gebruikers duidelijk maken dat het nu tijd is om te stoppen met het innemen van dit voedingssupplement. Het is gewoon te riskant", zei Thompson. Een aantal Amerikaanse ondernemingen heeft overigens de afgelopen tijd al besloten op te houden met de verkoop van producten met efedrine, omdat zij bang zijn voor peperdure schadevergoedingsprocessen. De producenten hebben steeds benadrukt dat zij gebruik van efedrine volgens de voorschriften niet riskant vinden.

Volgens de farmaceutische branche gebruiken twaalf tot zeventien miljoen Amerikanen efedrine.

Tip de redactie