Nederland opgeschrikt door bommeldingen

DEN HAAG/ AMSTERDAM - Op twee plekken kreeg Nederland dinsdag te maken met bomalarm. Bij de Europese organisatie voor misdaadbestrijding Eurojust in Den Haag werd 's ochtends per post een pakketje met explosieven afgeleverd. 's Middags werden op Schiphol de vertrekhallen 1 en 2 ontruimd nadat de marechaussee een verdachte koffer had ontdekt.

Het pakketje in Den Haag was het vierde dat per post bij een Europese instantie werd afgeleverd. Eerder kregen de voorzitter van de Europese commissie Prodi, de president van de Europese Centrale Bank Trichet en Europol (ook in Den Haag) explosieven in de bus.

Anarchisten

Volgens onderzoekers zijn al deze pakketjes verstuurd vanuit Bologna en zit er een links anarchistische organisatie in Italië achter. Van het bompakketje maandag bij Europol verklaarde justitie in Den Haag dinsdag dat het uit Bologna kwam.

Een woordvoerder van Eurojust zei dinsdagavond dat de explosieven die daar zijn aangekomen, ook vanuit Bologna zijn verstuurd. Eerder verklaarde hij al dat het pakketje "dezelfde afmetingen en vorm" had als dat bij Europol.

Explosieven

Voor veel overlast zorgde het pakketje niet: in verband met de feestdagen was het pand aan de Maanweg zo goed als leeg. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst maakten de explosieven dinsdagavond onschadelijk op de binnenplaats van het gebouw.

Anders lag dat op Schiphol waar de vertrekhallen 1 en 2 van .00 uur tot 16.00 werden ontruimd. Het Explosieven en Opruimingscommando onderzocht de koffer, maar trof niks verdachts aan.

Vertraging

Volgens de woordvoerder van de marechaussee was het de eerste keer dat op Schiphol een dergelijk grote ontruiming plaatsvond wegens een koffer. Veel vluchten waren vertraagd door de ontruiming. KLM liet de hele middag haar vluchten een halfuur later vertrekken. Andere maatschappijen konden hun toestellen ook niet op tijd laten vertrekken. De vertragingen liepen op van een halfuur tot een paar uur.

De ontruiming leidde verder tot weinig problemen. KLM moest volgens een woordvoerder 1500 tot 2000 passagiers doorverwijzen naar vertrekhal 3. Het was geen drukke dag op Schiphol en zeker de middag geldt als een relatief rustige periode.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie