Amerikaans leger pakt zeker honderd Irakezen op

TIKRIT - Amerikaanse militairen hebben ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker honderd verdachte rebellen gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen. Dat heeft het leger dinsdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerster werd een deel van de verdachten daadwerkelijk gezocht. Tijdens de operatie, die maandag werd uitgevoerd, vonden de militairen onder meer twee raketlanceerders, explosieven en andere wapens.

al-Qaedaliteratuur

Bij een routinecontrole nabij Samarra stuitten militairen dezelfde avond op een nog grotere hoeveelheid wapens. Een depot bleek onder meer tientallen raketlanceerders, granaten en geweren te bevatten. De militairen vonden ook "al-Qaedaliteratuur en videobanden".

In het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad is dinsdag een Irakees omgekomen toen explosieven ontploften bij het passeren van een Amerikaanse legerpatrouille van vier voertuigen. Een andere Irakees raakte zwaargewond, meldden ooggetuigen. In dezelfde buurt was zondag ook al een aanslag gepleegd. Daarbij kwamen toen twee kinderen een een Amerikaanse militair om het leven.

Overleden in gevangenschap

De belangrijkste verdachte van een mislukte aanslag op een vrachtvliegtuig bij Bagdad in november is zaterdag overleden in gevangenschap, zo hebben de Amerikanen dinsdag laten weten. Het zou gaan om Ziad Sahid, voor de val van Saddam Hussein een hoge functionaris binnen de Iraakse veiligheidsdienst.

Het vliegtuig van de firma DHL werd eind november met een luchtdoelraket beschoten toen het opsteeg. De daders raakten de linkervleugel maar konden het beschadigde vliegtuig niet neerhalen.

Tip de redactie