Duitsland vreest aanslag op ziekenhuis

HAMBURG - De Duitse politie heeft dinsdagmiddag in Hamburg een militair ziekenhuis afgegrendeld. De politie beschikt over ‘concreet bewijs’ dat radicale moslims buiten de kliniek een autobom wilden laten ontploffen, zo meldde een woordvoerster. In het gebouw worden onder meer gewonde Amerikaanse militairen uit Irak behandeld.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hamburg, Dirk Nockemann, is de aanslag voorbereid door zelfmoordterroristen van de radicale islamitische organisatie Ansar al-Islam. Als alternatief doel hadden ze het Amerikaanse militaire vliegveld Rhein-Main bij Frankfurt op het oog, aldus Nockemann. Voor de aanslag, die begin 2004 zou moeten worden uitgevoerd, zouden al meerdere extremistische moslims naar Duitsland zijn gereisd, zo liet een woordvoerder van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst weten. In een tip van een Amerikaanse veiligheidsinstantie werden twee namen van vermoedelijke zelfmoordterroristen genoemd. De Duitsers proberen nu hun verblijfplaats te achterhalen.

Speurhonden

De politie heeft het militaire ziekenhuis onder strenge bewaking gesteld en nabijgelegen straten afgesloten. Alle voertuigen in de directe omgeving van het ziekenhuisterrein worden grondig geïnspecteerd en in de afgezette straten patrouilleert de politie met speurhonden.

In eerste instantie was er sprake van dat in het gebouw onder meer gewonde Amerikaanse militairen uit Irak werden behandeld, maar een politiewoordvoerder sprak dit later tegen. Volgens de zegsman zijn in het verleden mogelijk wel Amerikaanse militairen in het hospitaal behandeld.

Radicale moslimgroep

Begin deze maand werd in de Noord-Duitse stad een Algerijn in de boeien geslagen, omdat hij leiding zou geven aan een lokale cel van Ansar al-Islam, die ook mensen naar Irak dirigeerde om (zelfmoord)aanslagen te plegen. Enkele dagen later werd in de Zuid-Duitse stad München een Iraakse man opgepakt die leiding zou hebben gegeven aan een cel van de Noord-Iraakse radicale moslimgroep. Een handlanger en landgenoot die toen net wist te ontsnappen, werd later op Schiphol aangehouden en door Nederland uitgeleverd aan Duitsland.

De Duitse autoriteiten denken dat Ansar al-Islam, geleid door de in Noorwegen wonende Mullah Krekar, honderden aanhangers heeft in vooral het zuiden van de Bondsrepubliek. De groepering heeft volgens de Amerikanen banden met het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie