Helft Nederlanders kent Gouden Eeuw niet

AMSTERDAM - Bijna 60 procent van de Nederlanders weet niet dat de Gouden Eeuw de zeventiende eeuw is. Bijna 90 procent herkent wel de Nachtwacht van Rembrandt. Meer dan de helft van de bevolking weet Het Melkmeisje van Vermeer te identificeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 516 Nederlanders van 15 jaar en ouder, waarvan de uitkomsten dinsdag zijn bekendgemaakt. Opdrachtgever is het Rijksmuseum in Amsterdam naar aanleiding van de tentoonstelling 'De Meesterwerken'. Aan de hand van ruim 400 kunstwerken vertelt het museum in deze expositie het verhaal van het politieke, economische en artistieke wonder van de Gouden Eeuw.

Het kennen van belangrijke personen uit de zeventiende eeuw is sterk afhankelijk van de leeftijd. In het algemeen zijn ouderen beter op de hoogte dan jongeren. Zo kent 60 procent van de -plussers Het Melkmeisje, onder Nederlanders van 15 tot 24 jaar is dat 35 procent.

Zeeheld Michiel de Ruyter wordt het meest genoemd als een belangrijk persoon uit de Gouden Eeuw, gevolgd door dichter/schrijver Joost van den Vondel en Johan de Witt. De raadspensionaris is bekend bij 90 procent van de 65-plussers. Bij jongeren tot 24 jaar is De Witt bij 47 procent bekend.

Eenderde van de Nederlandse bevolking weet dat de 80-jarige oorlog eindigde in de zeventiende eeuw. Ruim driekwart weet wel dat de Spanjaarden toen de tegenstander waren. Ook hier geldt dat jongeren tot 24 jaar er het meest naast zitten en andere landen noemen.

Tip de redactie