D66 wil opheldering over schrappen vluchten naar VS

BRUSSEL - D66-europarlementariër Boogerd wil van de EU-lidstaten en Europees commissaris Bolkestein (interne markt) opheldering over het schrappen van zes vluchten van Air France naar de VS op kerstavond. Boogerd vraagt zich af dat niet in strijd is met nieuwe afspraken met de Amerikanen over passagiersinformatie. Voorts wil zij weten of de actie wel past in het kader van internationale handelsakkoorden.

De VS zetten de Franse regering onder druk om zes vluchten naar Los Angeles niet te laten vertrekken, omdat er mogelijk passagiers aan boord zouden zijn die een terroristische actie wilden uitvoeren. De VS drongen juist bij Europa aan op meer gegevens over passagiers die de oceaan willen oversteken om het internationale terrorisme te bestrijden.

Europees Parlement

Bolkestein, die namens de EU met de VS-autoriteiten onderhandelde, verbond hier wel een aantal stricte voorwaarden aan. Boogerd, namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor toezicht op die gesprekken, denkt dat de VS het akkoord mogelijk geschonden hebben. Overigens ontvangen de Amerikanen nu nog alle informatie, die nog niet gefilterd is. Boogerd wil echter weten of dit soort acties van de VS in de toekomst ook mogelijk is.

De D66-politica overweegt het akkoord met de VS te laten toetsen door het Europese Hof van Justitie. Verder dringt zij erop aan dat het Europees Parlement zo snel mogelijk de ontwerptekst van Bolkestein krijgt. Zij is vooral benieuwd onder welke voorwaarden de Amerikanen vluchten mogen schrappen. Daarbij moet er volgens haar ook oog zijn voor de kosten van luchtvaartmaatschappijen.

Het Europees Parlement drong er eerder dit jaar bij Bolkestein op aan striktere afspraken te maken met de Verenigde Staten, die bijvoorbeeld gegevens over passagiers die naar Amerikaanse bestemmingen reizen voor vijftig jaar wilden bewaren. Aanvankelijk vroegen de Amerikanen ook om informatie over het type maaltijden dat passagiers bestellen.

Een grote meerderheid van het EP vond dit in strijd met de fundamentele rechten van Europese of andere passagiers. Zo'n bepaling over maaltijden zou bijvoorbeeld islamitische passagiers, die volgens bepaalde principes bereide halal-voeding bestellen, bij voorbaat stigmatiseren. De VS hebben de verplichte informatie over maaltijden aan boord nu fors afgezwakt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt nog niet te kunnen reageren op de vragen van Boogerd. "Deze moeten we eerst officieel ontvangen en bestuderen, alvorens te kunnen reageren."

Tip de redactie