GAZA - Ten minste drie Palestijnse agenten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de dood gevonden bij een Israëlische actie in de plaats Deir al-Balah in het centrum van de Gazastrook. Dat is vernomen van Palestijnse bronnen. De Israëliërs trokken dinsdagavond laat de plaats binnen met tanks en openden het vuur.

Daarnaast rukten Israëlische tanks in het noorden van de Gazastrook op in de Palestijnse plaatsen Beit Hanoun en Beit Lahia. In het eerste plaatsje drongen ze een kilometer diep Palestijns gebied binnen en in het tweede zelfs twee kilometer, zo meldde bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst.

Troepentransportvoertuigen en bulldozers vergezelden de tanks tijdens hun opmars. De Palestijnse autoriteiten vrezen dat de Israëlische troepen het noorden van de Gazastrook willen bezetten en er een veiligheidszone in willen richten, net als in het zuiden van Libanon het geval was.

Met een dergelijke zone - die geheel onder controle zou staan van het Israëlische leger - zou Jeruzalem de Palestijnen weg willen houden van Israëlisch gebieden.

Eerder op dinsdagavond drongen tanks ook al de Palestijnse stad Deir al-Balah in het centrum van de Gazastrook binnen. Ze openden volgens de Palestijnen zonder aanleiding vervolgens het vuur. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Overal vanuit de Gazastrook komen meldingen binnen van sterke Israëlische troepenconcentraties. Een grote groep tanks zou zich onder meer verzameld hebben rond de joodse nederzetting Kfar Darom, bij Deir al-Balah.

/DOSSIERMidden-Oosten