Gifcontainers gevonden

DEN HELDER - De drie gifcontainers die anderhalve week geleden tijdens een storm van een schip overboord sloegen en in de Noordzee terechtkwamen, zijn gevonden. Dat heeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat dinsdag gezegd. De containers liggen op ongeveer dezelfde locatie als waar ze overboord sloegen, ongeveer kilometer uit de kust, tussen Texel en Vlieland.

Twee van de drie containers, geladen met landbouwbestrijdingsmiddelen, zijn inmiddels geïdentificeerd. Hoewel een ervan is gescheurd, lekt uit de vaten in beide gevonden containers geen gif de Noordzee in, aldus Rijkswaterstaat. Hoe het met de derde container is gesteld, moet dinsdagmiddag duidelijk worden.

De derde container ligt ongeveer negenhonderd meter bij de andere twee vandaan. De onderwaterrobot met camera die werd gebruikt voor de identificatie en de zoektocht naar eventuele lekken, is stuk. Momenteel is een nieuwe robot onderweg, die dinsdagmiddag aankomt bij het schip Telco Baltic, dat de containers heeft opgespoord.

Berging

De verzekeringsmaatschappij van het schip dat de containers anderhalve week geleden heeft verloren, P&I, schakelt nu een bergingsbedrijf in, aldus de woordvoerster van Rijkswaterstaat. Geprobeerd gaat worden de containers nog voor oudejaarsavond naar boven te takelen, omdat verwacht wordt dat het daarna weer stormachtig wordt.

De drie containers, die gevuld zijn met in totaal 630 vaten van liter arseenpentoxide, zijn afkomstig van het schip Andinet. Dit schip, dat onder Ethiopische vlag vaart, was op weg van Antwerpen naar Bremen, toen het ten noordwesten van Texel tijdens de storm de containers verloor.

Maandag werd rond 21.00 uur aangevangen met een zoektocht naar de drie vermiste containers per boot met sonar. De zoektocht kon niet eerder beginnen, omdat de zee tot nog toe te ruw was, waardoor de sonar zijn werk niet goed zou kunnen doen.

Wanneer precies wordt begonnen met het bergen van de containers kon de woordvoerster van Rijkswaterstaat nog niet zeggen. "Maar als ze woensdag klaar willen zijn, zullen ze dinsdagmiddag al moeten opstomen."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie