SARS steekt de kop weer op in China

PEKING - De longziekte SARS is in China opnieuw opgedoken. In het zuiden van het land is een nieuw geval geconstateerd, aldus een bron binnen de provinciale gezondheidsdienst van Guandong dinsdag. Het gaat om het eerste nieuwe geval in de Volksrepubliek sinds het voorjaar.

Nadat in november 2002 het eerste geval was geconstateerd, vielen er in China, het zwaarst getroffen land, bijna 350 doden door SARS. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde in juli dat de epidemie voorbij was. Sindsdien zijn er in Azië nog twee nieuwe SARS-gevallen gemeld. Het ging het om onderzoekers, die per ongeluk in laboratoria waren besmet.

SARS

Bij het nieuwe Chinese SARS-geval gaat het om een 32-jarige man in de provincie Guangdong, waar de longaandoening voor het eerst in opdook. Hij werd op 20 december met hoofdpijn en koorts in een ziekenhuis opgenomen. Afgelopen vrijdag werd hij als verdacht SARS-geval aangeduid.

Ruim veertig mensen die met hem in contact zijn geweest, worden geïsoleerd en onderzocht. Niemand van hen heeft vooralsnog ziekteverschijnselen. Hetzelfde geldt voor bijna veertig anderen die slechts zijdelings met de patiënt in aanraking zijn geweest.

Maatregelen

De Chinese autoriteiten hebben snel maatregelen genomen en werken nauw samen met de WHO. Bij de uitbraak in 2002 werd Peking verweten geheimzinnig en erg traag op de uitbraak te reageren. Het bureau van de WHO in Peking liet maandag weten geen idee te hebben hoe de patiënt SARS kan hebben opgelopen, als hij inderdaad aan deze ziekte lijdt. Er zijn vooralsnog geen plannen bij de WHO om reizigers te waarschuwen. De prioriteit is nu het onderzoek naar de symptomen van de ziekte, liet een WHO-woordvoerster maandag in Peking weten.

De WHO noch het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft vooralsnog bevestigd dat er bij de man in Guangdong SARS is geconstateerd. Verwacht wordt dat dit binnenkort gebeurt.

Taiwan

Op Taiwan is dinsdag een SARS-patiënt uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat om een 44-jarige wetenschapper van wie bijna twee weken geleden vast kwam te staan dat hij aan de ziekte leed. Hij was het eerste geval op Taiwan in vijf maanden tijd. De patiënt was betrokken bij onderzoek naar de ziekte en heeft die daarbij opgedaan. Hij is volgens het ziekenhuis dat hem behandelde, volledig hersteld.

Tip de redactie