Bekende Portugezen aangeklaagd wegens kindermisbruik

LISSABON - De Portugese justitie heeft maandag tien personen aangeklaagd in verband met seksueel misbruik van weeskinderen. Onder hen zijn een voormalige minister van Arbeid, twee populaire televisiepresentatoren en een voormalige ambassadeur, zo meldde het persbureau Lusa.

Het schandaal kwam in november vorig jaar aan het licht, toen vroegere bewoners van de weeshuizen van de gerenommeerde organisatie Casa Pia met verhalen over seksueel misbruik naar buiten kwamen. De helft van de verdachten was al eerder in voorarrest geplaatst.

In de afgelopen maanden zijn door justitie meer dan zeshonderd getuigen gehoord. Op basis van deze verhalen zijn de tien verdachten aangeklaagd voor onder meer verkrachting en seksueel misbruik van minderjarigen. Zeker honderd kinderen in de verscheidene huizen in het land zouden ook daadwerkelijk tekenen van seksueel misbruik vertonen.

De zaak heeft veel beroering veroorzaakt onder de Portugezen. Uit enquêtes blijkt de bevolking vooral boos is dat de geruchten over het misbruik al jaren bij hoge functionarissen bekend waren, zonder dat er actie werd ondernomen.

Tip de redactie