Spaanse rechter wil Guantanamo-gevangenen terug

MADRID - De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon wil dat de Spaanse regering de uitlevering eist van vier gevangenen op Guantanamo Bay, de Amerikaanse basis in Cuba. In een rechterlijk bevel zei Garzon maandag dat de vier mannen, onder wie een Spanjaard en een Marokkaan, nauwe banden hebben met een Spaanse cel van al-Qaeda waarnaar hij onderzoek doet.

Volgens Garzon kunnen de vier worden uitgeleverd, omdat zij in de Verenigde Staten niet zijn aangeklaagd en daar niet worden gezocht voor politieke of militaire misdrijven. De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat de militaire gevangenis op Guantanamo Bay buiten de jurisdictie valt van rechtbanken op het vasteland. Garzon is echter van mening dat de basis valt onder Amerikaanse rechtsgebied en dus onder een uitleveringsverdrag met Spanje uit .

Garzon, die onder meer faam verwierf door in 1998 de voormalige Chileense dictator Pinochet te laten arresteren, heeft zijn verzoek gericht aan de Spaanse minister van Justitie José Maria Michavila. De Spaanse regering, één van Washingtons naaste bondgenoten in de oorlog tegen terrorisme, moet nu beslissen of ze zich gaat inzetten voor de uitlevering.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie