Moord op Maja dieptepunt 2003 voor Balkenende

DEN HAAG - De moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric is voor premier Balkenende het dieptepunt in het Nederlandse nieuws van 2003. Dat zei de minister-president maandag in een gesprek met het televisieprogramma Twee Vandaag.

De moord op Maja heeft Balkenende zeer aangegrepen, zei hij in het gesprek. “Dat gaat tegen alles in, dat iemand zo jong, zo aan haar einde komt.” De 16-jarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric werd op 18 november gewurgd. Haar lichaam werd in brand gestoken. Twee 18-jarige mannen hebben de moord bekend.

Ook de ontvoering van Lusanne van der Gun in het Friese Oldeberkoop heeft Balkenende aangegrepen, zei hij maandag. Die ontvoering liep goed af. Lusanne kwam twee dagen na haar ontvoering vrij in Venlo.

Balkenende en zijn gezin kregen dit jaar ook zelf te maken met de dreiging van geweld. Een man werd op 27 oktober in het bezit van een groot mes in de buurt van het huis van Balkenende aangehouden. Hij was op zoek naar het huis van de premier.

Als internationaal dieptepunt van 2003 noemde Balkenende de onschuldige slachtoffers van terroristische zelfmoordaanslagen. Hoogtepunten van het afgelopen jaar waren de arrestatie van Saddam Hussein en de geboorte van prinses Amalia.

Balkenende's goede voornemens voor 2004 zijn: meer tijd vrijmaken voor het eigen gezin en een succes maken van het tweede kabinet en doorgaan op de ingeslagen weg, aldus de premier in het televisiegesprek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie