Explosie Lelystad veroorzaakt door snijden in gasslang

LELYSTAD - De overspannen vrouw, die op eerste kerstdag een gasexplosie veroorzaakte in een flat in Lelystad-Haven, heeft zitten rommelen met de aanvoerslang van haar gasfornuis. Ze was van plan het fornuis te verkopen, maar het lukte haar niet de slang netjes los te koppelen. Ze heeft daarop de slang doorgesneden. Vervolgens trok ze ook een deel van de koperen gasleiding van de muur. Dat maakte de politie maandag bekend.

De 41-jarige bewoonster hoopte met de verkoop van het fornuis een einde te maken aan de bezoeken van onuitgenodigde drugsverslaafden, die altijd bij haar wilden mee-eten. Nadat ze de slang had doorgesneden, besefte de vrouw dat er gas haar woning instroomde. Mogelijk in paniek trok ze vervolgens ook een deel van leiding uit de muur. De situatie liep daarom nog verder uit de hand. De bewoonster vluchtte midden in de nacht in verwarde toestand het flatgebouw uit. Pas na een wandeltocht van enkele kilometers op blote voeten belde zij in de wijk Schoener bij een willekeurig adres aan voor hulp.

De bewoonster van dat huis tipte direct het alarmnummer 112. Drie brandweerlieden en een medewerker van de Lelystadse woningstichting Centrada probeerden in het ontruimde flatgebouw rond 04.15 uur net de gaskraan af te sluiten, toen de verwarmingsketel aansloeg. Het vonkje veroorzaakte een ontploffing, omdat het gas zich al door de woning had verspreid. De vier hulpverleners raakten daarbij gewond.

De medewerker van Centrada en een brandweerman liggen nog steeds in een ziekenhuis in Groningen. Zij hebben brandwonden aan hun hoofd en handen. Drie huurders hebben maandag van de woningstichting een tijdelijk huis gekregen, omdat hun eigen flatje voorlopig onbewoonbaar is. Hun woningen lagen direct onder of boven de ontplofte woning. Dertien flatgenoten mochten als laatste groep van de ongeveer zestig bewoners maandag wel terug naar huis.

De politie bevestigde kort na de explosie dat de vrouw al jarenlang overlast veroorzaakt in de buurt. De bewoonster zit momenteel als verdachte in voorarrest. De rechter-commissaris besluit dinsdag wat er met haar gaat gebeuren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie