BOSTON - De omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundige Panayiotis Zavos zegt dat hij komende maand gaat beginnen met het klonen van mensen. Dit meldde de Amerikaanse krant Boston Globe dinsdag. Zavos vertelde aan de krant dat zijn internationale team van specialisten al tien onvruchtbare paren heeft geselecteerd voor de poging. Zavos wilde niet zeggen waar hij zijn project gaat uitvoeren.

Zavos kondigde vorige zomer samen met de Italiaanse vrouwenarts Antinori - bekend doordat hij via IVF oudere vrouwen aan een kind hielp - aan dat zij nog dat jaar met het klonen van mensen zouden beginnen. Het plan van de twee werd door collega's met afwijzing en spot bekritiseerd. Maar Antinori en Zavos verzekerden hun critici tijdens een congres over klonen dat zij over de noodzakelijke kennis beschikken. De toehoorders reageerden herhaaldelijk met gelach op de uiteenzettingen van het duo.

Kritiek

Wereldwijd is veel kritiek op het klonen van menselijke embryo's, onder meer omdat er nog veel te weinig bekend is over de gevolgen en de kans op misvormingen, handicaps en de kans op voortijdige sterfte.

In de Boston Globe zei kloondeskundige dr. Rudolf Jaenisch van het Whitehead Institute in het Amerikaanse Cambridge dat Zavos het klonen waarschijnlijk technisch wel kan uitvoeren. ,,Maar hij moet worden tegengehouden. Hij moet een paria worden. Hij moet worden aangemerkt als iemand die iets doet dat moreel absoluut fout is.''