Jonge vrouwen steeds later samenwonen

DEN HAAG - Jonge vrouwen wachten steeds langer voordat ze, al dan niet gehuwd, gaan samenwonen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag naar buiten kwam.

Driekwart van de vrouwen die in de jaren vijftig zijn geboren, had op 23-jarige leeftijd al met een partner samengewoond. Van de vrouwen die in de jaren zeventig zijn geboren, is dat de helft.

Meer tijd

Volgens het CBS nemen jongeren "tegenwoordig meer tijd om de juiste partner te vinden". Als ze "de ware" eenmaal hebben gevonden, gaan ze wel iets sneller samenwonen dan een aantal decennia geleden.

Vrouwen die al voor hun 24e samenwoonden en in de jaren zeventig zijn geboren, hadden gemiddeld twee jaar en acht maanden verkering voordat ze met hun partner een huis deelden. Dat is een half jaar korter dan vrouwen die in de jaren veertig zijn geboren. Vrouwen die tussen hun 24e en 29e zijn gaan samenwonen, hebben eerst gemiddeld drie jaar verkering.

Vakantie of uitgaan

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde ook dat ruim 40 procent van de vrouwen die voor hun 30e levensjaar hun partner hebben ontmoet, hem leerden kennen tijdens de vakantie of het uitgaan. Via vrienden en kennissen leerden 16 procent van deze vrouwen hun wederhelft kennen. School is voor 13 procent van de vrouwen de plek waar zij hun partner troffen.

Een op de vijf vrouwen leerde haar geliefde kennen op de werkplek. Zeven procent van de vrouwen heeft via internet het eerste contact met de partner gelegd.

Tip de redactie