Proef met gezichts- en vingerscan in paspoort

DEN HAAG - In zes gemeenten wordt binnenkort begonnen met een proef met nieuwe zogeheten biometrische kenmerken in paspoorten en identiteitsbewijzen. Het gaat om de gelaatsscan en de vingerscan.

Na een proefperiode van zes maanden wil minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) bekijken of de kenmerken definitief kunnen worden ingevoerd voor alle nieuwe paspoorten. De Graaf heeft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij moet nog samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bepalen in welke zes gemeenten de proef wordt gehouden.

Het tweede kabinet-Kok besloot in april vorig jaar al biometrische gegevens op te nemen in paspoorten. Ook de Europese Commissie wil in 2004 in visa en verblijfsvergunningen digitale irisscans en vingerafdrukken invoeren. De gelaatsscan die De Graaf nu laat testen is wat anders dan de irisscan. Met proeven met die irisscan is ook de luchthaven Schiphol al vergevorderd.

Gelaatsscan

De gelaatsscan waarborgt volgens De Graaf het beste dat de Nederlandse reisdocumenten voldoen aan de internationale standaarden. De International Civil Aviation Organisation (ICAO) heeft op 28 mei 2003 de gelaatsherkenning aangewezen als standaardkenmerk voor internationaal gebruik om grenspassages te vergemakkelijken en te versnellen.

De Graaf

Verder heeft De Graaf laten onderzoeken welk biometrisch kenmerk het meest geschikt is om identiteitsfraude te bestrijden door mensen die lijken op iemand anders van wie een foto in het paspoort staat. Het onderzoek toont aan dat niet gelaatsherkenning, maar de vingerscan het meest geschikt is om de identiteit van personen vast te stellen en identiteitsfraude beter op te sporen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie