VS willen bewakers op buitenlandse vluchten

WASHINGTON - De Verenigde Staten willen dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen bewapende bewakers laten meevliegen op geselecteerde vluchten van en naar de VS om aanslagen te verhinderen. Minister Tom Ridge van het 'superministerie' voor binnenlandse veiligheid heeft dat maandag gezegd.

"We vragen om deze beschermende maatregel als onderdeel van onze voortdurende inspanning om het vliegen voor Amerikanen en bezoekers veiliger te maken", aldus Ridge in een verklaring. "Van internationale luchtvaartmaatschappijen, wordt, waar nodig, verlangd dat ze gewapende en getrainde functionarissen op aangewezen vluchten laten meevliegen als een beschermende maatregel", aldus Ridge.

Sommige landen plaatsen al gewapende beveiligingsmensen op vluchten naar de Verenigde Staten. Met de nieuwe maatregel kunnen de VS de maatregel ook van andere landen eisen. In Nederland is de inzet van de zogenoemde airmarshals nog onderwerp van discussie tussen luchtvaartmaatschappij KLM en de overheid. KLM kan echter niet anders dan beveiligingsbeambten inzetten op vluchten van en naar de VS als het land dat eist. "Als de VS dit bij wet regelen, moeten we wel", zei een woordvoerder.

KLM is overigens voorstander van beveiligingsbeambten aan boord van haar vliegtuigen. De eerste Nederlandse airmarshals zijn al opgeleid en staan klaar om te worden ingezet.

Vorige week werden zes vluchten van Air France van Parijs naar Los Angeles geannuleerd, omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten een aanslag vreesden. De Franse autoriteiten arresteerden vervolgens dertien mensen die een vlucht hadden geboekt, maar moesten die wegens gebrek aan bewijs vrijlaten.

De Britse regering besloot zondag gewapende bewakers in burger te laten meevliegen op bepaalde vluchten van Britse luchtvaartmaatschappijen. Op de luchthavens in Groot-Brittannië zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Het besluit van Londen hing samen met de verhoogde staat van paraatheid in de VS wegens een vermeende toegenomen dreiging van terreuraanslagen.

Tip de redactie