Nederland steekt vooral duur siervuurwerk af

RIJSWIJK - De bevolking steekt bij de jaarwisseling massaal het betere siervuurwerk af. Duurdere pakketten met veilige, spectaculaire vuurpijlen voeren naar verwachting in de verkoop de boventoon. Knallers zijn in zwang bij jongeren, maar bij volwassenen minder in trek. Dat voorspelden maandag leveranciers van vuurwerk. Sinds maandag kunnen mensen legaal inkopen.

"Het knallen wordt steeds minder", zegt Ted Bogers die in de Dordtse volkswijk Vogelbuurt al achttien jaar vuurwerk verkoopt. Het betere sierwerk is in opmars, weet hij ook. "Een paar jaar geleden kostte het duurste potje acht gulden. Dat pruttelde wat. Nu verkopen we potten van 25 euro met negentien of twintig schoten. Mooi en groot spul is in. De mensen zijn het knalwerk zat. De vuurwerkramp in Enschede kan ook een punt zijn. De lol is er misschien af."

Bogers heeft vijfduizend kilo vuurwerk ingeslagen. In Twello zette grossier Van Westen Vuurwerk dit jaar al 400.000 kilo af. Moederbedrijf J.N. Schuurmans in Leeuwarden en Broekhoff Vuurwerk Dronten geven geen cijfers prijs, maar het gaat bij beide vermoedelijk om ettelijke miljoenen kilo's. J.N. Schuurmans verwacht dat de consument dit jaar gemiddeld 45 euro besteedt aan vuurwerk, het meeste van Chinese makelij. "Het schouwspel in de lucht wordt kleurrijker en spectaculairder", voorziet directeur J. Tinga.

"De effecten zijn mooier en frisser", voorspelt een zegsman van concurrent Broekhoff Vuurwerk Dronten. "Men besteedt liever 45 euro aan een mooi pakket dan aan een enorme zak met losse potten en veel goedkoop spul erin. Die trend zien we al jaren en is dit jaar nog veel sterker."

Schuurmans en Broekhoff verwachten dat de omzet ongeveer gelijk is aan die van de vorige jaarwisseling. De consument koopt ondanks de economische malaise opnieuw massaal vuurwerk in. Tinga: "De besteding zal ongeveer hetzelfde zijn. De trend is dat men minder in volume koopt en meer in kwaliteit."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie