'Saddam geeft informatie over zijn geld'

BEIROET/BAGDAD - De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein heeft zijn ondervragers informatie verschaft over zijn geld in het buitenland. Een lid van de door de VS ingestelde Iraakse Regeringsraad, Iyad Allawi, heeft dit maandag in Arabische kranten gezegd.

Volgens Allawi heeft Saddam verteld dat hij geld in onder meer Zwitserland, Japan en Duitsland heeft ondergebracht. De Regeringsraad meent dat de dictator voor 40 miljard dollar ten eigen bate heeft weggesluisd. Wanneer Saddam Hussein zich later voor de rechter moet verantwoorden, kan dat niet in de openbaarheid, aldus Allawi. Anders zouden tijdens de zittingen de namen van landen, instellingen en personen waar en bij wie Saddams geld is gestald, bekend worden.

De VS en Groot-Brittannië vielen Irak in maart aan en trokken in april Bagdad binnen. Saddam werd op 13 december aangehouden in zijn geboortestreek rond de plaats Tikrit. Allawi voorziet dat de VS en de Regeringsraad de komende drie maanden onderhandelen over een tijdschema voor de terugtrekking van de buitenlandse militairen uit Irak.

Regeringsraad

Hij meent dat de Regeringsraad veel meer legitimiteit geniet dan verscheidene Arabische regimes. Het is volgens Allawi belangrijk dat de Arabische landen dat erkennen en dat ze Irak niet uit de Arabische Liga stoten. De Amerikaanse bezettingsmacht installeerde de raad in juli en benoemde er de leden van.

Tip de redactie