Nepenquête illegalen wekt woede (video)

AMSTERDAM - Bij de politie van Amsterdam zijn tientallen boze telefoontjes binnengekomen over een formulier waarin mensen worden opgeroepen aangifte van illegalen te doen. Bij 200.000 huishoudens in de hoofdstad is een dergelijk officieel ogend 'aangifteformulier' verspreid.

Bekijk hier de video.

"Veel mensen zijn erdoor gegriefd en gekrenkt", aldus een politiewoordvoerder maandag. Hij zegt dat de politie serieus naar de klachten kijkt. Het formulier blijkt een kunstproject te zijn, dat wordt gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Met het enquêteformulier willen de kunstenaars het vraagstuk van de illegalen nadrukkelijker op de agenda zetten. Volgende maand presenteren zij de resultaten in een debat over illegale vluchtelingen in cultureel centrum De Balie.

Illegaal

Het roze kaartje in een envelop met de tekst 'Belangrijke Informatie' is afkomstig van de organisatie 'Regoned', Registratie Orgaan Nederland. Volgens het formulier is het orgaan bezig met een inventarisatie van illegalen in Nederland. "Ook als u niet illegaal bent, wijzen wij u erop dat u dit formulier dient te retourneren", staat erop. De vragen gaan onder meer over het aantal illegalen in de omgeving die men kent. Ook kunnen mensen melden dat zij vermoeden dat iemand in de buurt illegaal is.

Tip de redactie