Libische rebellen in Witte Huis

WASHINGTON - Libische rebellen uit Benghazi zijn vrijdag in het Witte Huis in Washington ontvangen. Voorman Mahmoud Jebril van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) en andere delegatieleden spraken er met veiligheidsadviseur Tom Donilon.

Die omschreef de gasten uit Benghazi als legitieme en geloofwaardige gesprekspartners.

Washington beschouwt daarmee de NTC nog niet als de wettige regering, maar Donilon zei dat de Libische leider Muammar Kaddafi zijn geloofwaardigheid heeft verloren.

De opstand tegen het in 1969 gevestigde bewind van Kaddafi begon met een betoging op 15 februari in Benghazi naar aanleiding van de arrestatie van een mensenrechtenactivist.

De betogingen werden massaal in vooral de noordoostelijke regio Cyrenaica. Om te voorkomen dat Kaddafigetrouwen de hoofdstad van de regio, Benghazi, zouden heroveren, zijn westerse mogendheden de rebellen gaan steunen.

Frankrijk

Jebril zal zaterdagmiddag een bezoek brengen aan de Franse president Nicolas Sarkozy in het presidentieel Elysée-paleis in Parijs.

In de Franse verklaring over het bezoek wordt Jebril de premier genoemd van de NTC. Frankrijk erkent net als Italië, Qatar en Gambia, die als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk.

Profiel Libië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie