DEN HAAG - Voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is dinsdagochtend het Milosevic-proces begonnen. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte begon met een algemene introductie over de aanklacht tegen de voormalige president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië. De zoals meestal in een blauw pak gestoken Slobodan Milosevic (60) zat er geconcentreerd bij, maakte aantekeningen, zonder uiterlijk vertoon van sterke emoties.

Bekijk video

"Wij zien hier internationale rechtspleging in actie", zei Del Ponte. Met dit eerste proces van een ex-staatshoofd voor een VN-hof wordt aangetoond dat "niemand boven de wet staat", aldus de Zwitserse. Zij herinnerde aan Milosevic' "zucht naar macht" en aan de duizenden slachtoffers en het dagelijkse lijden van de slachtoffers van de oorlogen in ex-Joegoslavië in de jaren '90.

Albanees

Naast Engels en Frans is er bij het tribunaal simultane vertaling in de talen van de verdachten en van de getuigen. Tot nu toe was er als derde werktaal slechts het Servo-Kroatisch, maar dinsdag was er voor het eerst ook vertaling in een vierde taal, het Albanees.

Dat is de taal van de Kosovaren die slachtoffer waren van het optreden van de Servische politie en het Joegoslavische leger in 1998/99. Daarmee zal het proces beginnen voordat over enkele maanden wordt overgeschakeld naar de behandeling van misdaden gepleegd in Kroatië en Bosnië.

Groot-Servië

Na Del Ponte sprak haar Britse medewerker Geoffrey Nice over de theorie van de gemeenschappelijke criminele onderneming die schuilgaat achter "het project om een Groot-Servië te creëren".

Nice liet ook meteen het allereerste bewijsstuk zien van dit proces dat waarschijnlijk zo'n twee jaar zal duren: een video van een toespraak die Milosevic hield in Kosovo in 1987. Hij zei toen tegen een menigte Serviërs dat niemand het recht had om hen te slaan.

Met die opmerking werd Milosevic ongekend populair bij de Servische minderheid in Kosovo die bang was voor overheersing door de Albanese bevolkingsmeerderheid.

Kosovo

Na het meer algemene betoog van Nice zal Dirk Ryneveld, een Canadese VN-aanklager van Rotterdamse komaf, specifieker ingaan op Kosovo. Het openingsbetoog van de aanklagers zal naar verwachting de hele dag in beslag nemen.

Woensdag krijgt Milosevic de gelegenheid tot een verklaring. Zijn juridisch adviseurs hebben al laten weten dat 'Slobo' een hele dag wil praten om zijn visie te geven op de gebeurtenissen op de Balkan in de jaren '90.

/NIEUWSMilosevic-proces van start

/DOSSIERMilosevic