Syrië blokkeert vrijdagprotesten

AMSTERDAM - De Syrische autoriteiten hebben vrijdag gebieden in verschillende roerige steden afgesloten. Met controleposten en wegversperringen probeert president Bashar Assad betogingen tegen zijn bewind, gepland voor na het vrijdaggebed, te verhinderen.

De regering-Assad treft vergaande maatregelen om de protestbeweging, die zich over Syrië heeft uitgebreid, neer te slaan.

Het regime heeft de afgelopen twee weken tanks en scherpschutters ingezet en arresteerde duizenden burgers. Volgens mensenrechtenactivisten zouden meer dan 775 mensen zijn gedood.

Activisten hebben desondanks hun aanhang opgeroepen vrijdag opnieuw de straat op te gaan. Op hun Facebook-pagina 'Syrische revolutie 2011' vroegen activisten bijzondere aandacht voor vrouwelijke slachtoffers van het regime en riepen de Syriërs 'op te komen voor de waardigheid van onze gevangen vrouwen'.

Daraa

Het verarmde Zuid-Syrische Daraa, waar de protesten begonnen, verkeert nog altijd in staat van beleg. Woensdag omsingelde het Syrische leger de stad Hama, in het midden van het land. Ook rond de kustplaats Banias en het centraal gelegen Homs werden tanks samengetrokken.

President Assad is vastbesloten de betogingen neer te slaan, ondanks protesten en sancties van de internationale gemeenschap.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton noemde de aanvallen op demonstranten donderdag 'een teken van opmerkelijke zwakte'. Maar ze ging niet zo ver Assads vertrek te eisen.

wilmaklein

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie