LEEUWARDEN - De 47-jarige W. Bettink, een van de 'kroongetuigen' in de Puttense moordzaak, heeft dinsdag voor het hof in Leeuwarden onder ede al zijn eerdere, zeer gedetailleerde verklaringen ingetrokken. De twee verdachten in de zaak, H. d. B. en W. V., zijn volgens Bettink "onschuldig".

De belastende verklaringen die de getuige in 1994 bij de politie, de rechter-commissaris en later bij de rechtbank in Zutphen en het gerechtshof in Leeuwarden tegen het Puttense tweetal heeft afgelegd, zijn "verzonnen" en "onder druk van de recherche" tot stand gekomen.

Bettink verklaarde destijds dat hij ooggetuige is geweest van de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius (23), op 9 januari 1994, in het huis van haar oma aan de rand van het Veluwse dorp Putten. Hij zou samen met de andere 'kroongetuige', G. Schuchard, door een raam hebben staan toekijken hoe Ambrosius werd misbruikt en gedood.

Bettink heeft over deze gebeurtenissen zeer gedetailleerde verklaringen afgelegd. "De recherche moest een verhaal hebben en ik wou er vanaf wezen", zo luidde zijn antwoord op indringende vragen van zowel het hof als advocaat-generaal J. van der Neut.

Peter R. de Vries

Bettink trok zijn belastende verklaringen een paar jaar geleden reeds in ten overstaan van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dinsdag deed hij dit voor het eerst ten overstaan van justitie.

Het hof wilde weten waarom Bettink niet eerder op zijn verklaringen is teruggekomen. Van politiedruk was volgens de rechter-commissaris, de rechtbank en het gerechtshof immers geen sprake meer.

Bij de rechter-commissaris verklaarde Bettink nog uitdrukkelijk dat hij zijn politieverklaringen in vrijheid heeft afgelegd en "zeker niet onder druk is gezet". Volgens Bettink was hij als getuige voor de diverse rechterlijke instanties nog steeds in de greep van de angst voor de recherche.

Mercedes

Bettink, Schuchard, d. B. en V. zouden volgens de verdenking op zondag 9 januari 1994 in de Puttense bossen in een Mercedes hebben rondgereden. Daar zouden zij de fietsende Christel Ambrosius in het vizier hebben gekregen. De vrouw was op weg naar het huis van haar oma.

D. B. en V. zouden haar naar binnen zijn gevolgd, met de verkrachting en moord als gevolg. Dinsdag zei Bettink aanvankelijk dat hij die dag niet in de Mercedes heeft rondgereden. Later, op vragen van aanklager Van der Neut, kon hij het niet uitsluiten.

Van der Neut liet de getuige weten dat hij "in een gewone strafzaak" proces-verbaal van meineed tegen hem had laten opmaken. "Ik doe dat nu niet, om de procedure niet in de war te schoppen." Later op de dag zal Schuchard als getuige worden gehoord.

/NIEUWSHarde kritiek op Puttense moordzaak