Tankbeschietingen eisen levens in Syrië

AMMAN - Tanks van het Syrische leger hebben woensdag woningen beschoten in de plaatsen Homs en Harra. Hierdoor zouden zeker zestien mensen om het leven zijn gekomen. Enkele anderen kwamen om het leven door kogels.

Dat meldden activisten in de steden.

Mensenrechtenactivist Ammar Qurabi in de plaats Harra meldde dat tanks vier huizen hadden beschoten.

Hierdoor vielen volgens Qurabi elf doden. Een kind en een verpleegster zouden door veiligheidsdiensten zijn doodgeschoten.

Tanks

Volgens Najati Tayrara in Homs beschoten tanks woensdagochtend de woonwijk Bab Amro in de centraal gelegen stad. Hierbij vielen volgens de activist vijf doden. ''Homs trilde door het geluid van explosies van tankgranaten en zwaar machinegeweervuur'', aldus Tayrara.

Ook nabijgelegen dorpen zouden zijn bestookt. In een aan Bab Amro grenzend district zou een man voor zijn eigen huis door een sluipschutter zijn gedood.

wilmaklein

Homs is een van de belangrijkste verzetshaarden tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dinsdag gingen hier nog mensen de straat op ondanks de massale aanwezigheid van leger en politie.

De tanks rolden vrijdag de stad binnen. Zondag kwamen hier bij acties van het leger drie burgers om.

Plunderingen

Volgens de BBC komen er ook berichten binnen van diefstallen en plunderingen in Homs. Het belangrijkste winkelcentrum van de stad zou zijn verwoest door bombardementen.

De berichten kunnen niet worden geverifieerd. Syrië laat geen buitenlandse journalisten meer toe.

Ook in Jassem in het zuiden was het in de nacht van dinsdag op woensdag onrustig. Er waren demonstraties.

Jassem ligt even ten noorden van Deraa. Hier begonnen de protesten en de stad is al twee weken door het leger van de buitenwereld afgesloten. Volgens de regering is het nu rustig in Deraa, maar ze laat geen VN-missie tot de stad toe.

Harde hand

Het regime probeert met harde hand een eind te maken aan de al weken durende protesten. De demonstranten eisen meer democratie.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn al honderden burgers omgekomen sinds de betogingen in maart begonnen. Ook zijn er duizenden mensen opgepakt.

De autoriteiten zeggen alleen maar jacht te maken op ''gewapende terroristische bendes''.

Profiel Syrië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie