ASSEN - Oud-SS'er Dirk Hoogendam tekent cassatie aan tegen het vonnis dat de rechtbank in Assen vorig week velde in zijn zaak. Dat heeft R. Speijdel, de advocaat van de 79-jarige Hoogendam dinsdag gezegd.

Dat is opmerkelijk omdat de rechtbank vorige week het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaarde in de strafzaak tegen Hoogendam. De inmiddels 79-jarige man vocht daarmee met succes zijn doodvonnis aan dat hem in 1950 in Nederland werd opgelegd.

Hoewel hij de zaak tot nu toe heeft gewonnen, gaat Hoogendam toch in cassatie. Door deze bijzondere stap te nemen, kan de advocaat justitie de wind uit de zeilen nemen. Als er nog een beroepsprocedure in de huidige zaak loopt, is het volgens de advocaat mogelijk dat de rechtbank een nieuwe zaak tegenhoudt.

Persofficier E. Läkamp liet zich na de uitspraak van de rechtbank in Assen namelijk ontvallen dat Hoogendam nog niet van justitie af is. Het is waarschijnlijk, zei ze, dat de aanklagers de oorlogsmisdadiger voor nieuwe zwaardere strafzaken gaan vervolgen. Het gaat hierbij onder meer om zijn verantwoordelijkheid voor de deportatie van Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.

Die deportatie leidde volgens het OM tot de dood van vier Nederlandse mannen uit de omgeving van Hollandscheveld. Het zou gaan om Geert Stukje, de broers Bernard en Albert Hartemink en de toenmalige burgemeester van Gramsbergen, baron mr. Samuel Willem Alexander van Voerst van Lynden.

Justitie beschikt inmiddels over twee getuigenverklaringen van medeplichtigen aan de deportatie. Twee getuigen zeggen met Hoogendam verantwoordelijk te zijn voor de deportaties van de genoemde Nederlanders.

/NIEUWSOud-SS'er Hoogendam verzet zich tegen vonnis